Chakras-urile

In terminologia sanscrita cuvantul chakra inseamna roata sau cerc - centrii de forta care focalizeaza energia subtila, prana. Acestia influenteaza in mod evident glandele endocrine si anumite organe fizice ele, fiind punctele de intersectie dintre fizic si psihic. Toate functiile fizice si energetice ale oricarui sistem viu - cand spun viu ma refer la vegetal, animal sau uman - sunt asigurate si coordonate de 7 centrii energetici, numiti chakre. La om ei sunt dispusi de-a lungul coloanei vertebrale, de la baza si pana la crestetul capului. De-a lungul coloanei vertebrale se afla un canal energetic, prin care circula principiul Akashic si raspunde de conexiunea, functionarea si controlul celor sapte chakre. Aceste chakre la randul lor genereaza sapte biocampuri, care inconjuara omul. Ele sunt concentrice, fiind asezate sub forma unor foi de ceapa. Ele pleaca de la limita exterioara a sistemului viu si au anumite distante variabile, specifice fiecarui organism in parte.

Chakrele se deosebesc unele de altele prin culoarea lor, numarul de petale, adica numarul si intensitatea vibratiilor lor, divinitatile care locuiesc in ele, si mai ales prin virtutile si puterile pe care trezirea lor le confera omului: Muladhara ii da energie avitala; Svadhishana ii da forta creatoare; Manipura ii da constiinta colectiva; Anahata ii da iubirea universala; Vishuda ii da intelepciune; Ajna ii da clarviziune; Sahasrara ii da atotputernicia si libertatea.

Astfel, avem chakra cea mai de jos, care se numeste Muladhara (lotusul cu 4 petale) sau centrul pamantului si are culoarea rosie. Este prima chakra si se afla la baza coloanei vertebrale dintre anus si organul sexual. Tine de elementul pamant. Este totodata si sediul energiei fundamentale Kundalini Shakti. Literar cuvantul muladhara inseamna radacina de unde intreg sistemul isi extrage vitalitatea si energia. De aceea ea guverneaza tot ce e legat de fizic, grosier, instincte primare, putere, vitalitate. Yoghinii ce mediteaza asupra acestei chakre ating vitalitate, forta fizica, puterea de a-si controla greutatea fizica si instinctele primare.

A doua chakra este Swadisthana (lotusul cu 6 petale) sau centrul apei. Este situata in dreptul organelor sexuale si are culoarea oranj. Corespunzatoare elementului apa. Localizarea fizica este in plexul hipogastric. Guverneaza trairile erotice, amoroase (nu instinctul primar de reproducere care tine de muladhara). Corespunde zonei rinichilor si a organelor genitale. Cel care mediteaza asupra acestei chakra nu se va teme de apa "el obtine atunci mari puteri psihice, imaginatie creatoare geniala si o stapanire perfecta a functiei sexuale si a simturilor. Pasiunile inlantuitoare, mania, gelozia, atasamentul sunt usor inlaturate de catre cel care mediteaza aici" - Swuami Shivananda.

A treia chakra, cea a focului, se afla in zona ombilicului si se numeste Manipura (lotusul cu 10 petale). Corespondenta fizica a plexului solar. Guverneaza ficatul, stomacul etc. Marele yoghin Shivananda o descrie ca fiind responsabila de vointa, putere, solaritate (focul subtil) ori frica. "Cel care mediteaza asupra acestei chakra nu se va teme de moarte, iar vointa si puterea sa sunt uluitoare."

A patra chakra, a aerului se numeste Anahata (lotusul cu 12 petale) si are culoarea verde. Acest centru este situat in zona inimii avand corespondenta fizica in plexul cardiac. 12 nadiuri (trasee energetice) pornesc de aici. Forma simbolica a acestei zone este steaua lui David cu 6 colturi. De aici izvorasc puterile paranormale ca: levitatia, dedublarea, ori translatia in alte lumi sau corpuri (empatie). Reprezinta elementul subtil al aerului. Acest centru guverneaza emotiile, senzatiile, starile de pace interioara, de implinire etc.

A cincea chakra se afla in zona tiroidei, la baza gatului, are culoarea albastra si se numeste Vishuda (lotusul cu 16 petale). Ea este centrul principiului akashic (prin inspiratie omul primeste prana - energia vietii). Tine de elementul eter, fizic si corespunde plexului laringian. Cel care mediteaza aici se poate translata cu usurinta in trecut ori viitor. Textele Tibetane afirma ca prin acest centru se intra in legatura cu diferitele planuri subtile ale viselor.

A sasea chakra, de culoare indigo, este Ajna (lotusul cu 2 petale mari, divizate in 48 de petale fiecare, in total 96 petale). Ea se gaseste in frunte, intre sprancene si reprezinta centrul vointei. Sinonim celui de al treilea ochi, "ochiul lui Shiva", acest centru corespunde supramentalului dupa descrierile lui Sri Aurobindo, iar trezirea completa a lui Ajna confera iluminarea spirituala si distrugerea legaturilor karmice permitand dobandirea uluitoarelor puteri paranormale ce tin de sfera mentala si nu numai. Guverneaza cu precadere atentia, luciditatea, functiile mentale si ale gandirii, clarviziunea etc.

Cea de-a saptea chakra, Sahasrara (lotusul cu 960 de petale, iar in mijloc are o corola de 12 petale, in total 972 petale), se gaseste in crestetul capului. Aceasta chakra este de fapt centrul suprem, divin, care coordoneaza activitatea celorlalti centrii. Toti acesti centrii coordoneaza activitatea organismului. Este centrul de legatura cu intreg macrocosmosul, cu Dumnezeu. Apartine unui nivel al realitatii mult superior fata de ceilalti centrii de forta. Aici are loc experienta constiintei divine beatifice. "Aici yoghinul se bucura de fericirea suprema si realizeaza cea mai inalta cunoastere" mai specifica Swami Shivananda.
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

PUBLICITATE