Baraka
Va invit la o calatorie, in afara universului vostru, in afara casei, a apartamentului, a cartierului, a biroului. O calatorie in care nu aveti nevoie de bagaje, de pasapoarte sau de carti de credit. Doar de ochi deschisi si de disponibilitatea de a intelege ca de la un punct incolo suntem doar niste figuranti nesemnificativi in cel mai elaborat spectacol.
Un documentar care a facut inconjurul lumii atat la propriu cat si la figurat. Este considerat cel mai bun film documentar despre spiritualitate cat si cel mai bun film documentar din istoria cinematografiei mondiale. A fost realizat in circa 10 ani de zile, echipa filmand in peste 40 de tari, surprinzand imagini inedite cat si ritualuri din toate colturile lumii. O poveste spusa fara cuvinte dar in culori si sintaxe emotionale, o insiruire de locuri si personaje anonime care devin actori principali in universul lor. Un calugar care trage clopotolul, apusul peste stancile arzande ale Grand Canyon, dansatori turci care se invart ametitor, rugaciuni murmurate in Gange, o stea traversand intunericul. Istorii, religii, traditii, cutume, priviri care se intrepatrund, se sustin, se desfiinteaza. Adevaruri si convingeri, timp incetinit sau viteza maxima. Sunt locuri in care nu veti ajunge poate niciodata si locuri in care ati fost. Sunt franturi din vieti pe care nu le veti trai, linisti in care nu va veti scufunda, filosofii pe care nu le veti accepta. Sunt aglomeratii in care nu v-ati dori sa fiti si desertaciuni pe care ati vrea sa le regretati. Si chiar daca nu veti ajunge sa va infruptati decat din cateva dintre aceste minunatii, vizual veti fi calatorit in jurul gobului.
Baraka este un film de colectie pe il vezi iar si iar, cu aceleasi emotii si dorinte de fiecare data, imaginandu-te acolo ca un spectator discret, rumegandu-ti sentimentele, interferand doar la invitatie expresa, fotografiind si inramand in minte fiecare cadru; pentru ca e mai mult decat un ocol al pamantului, este o calatorie a paradoxurilor, culorilor, aromelor si fenomenelor ce alcatuiesc o mica planeta albastra.
Sursa: http://www.jurnaltv.ro/

1 comentarii:

 

PUBLICITATE