Despre moarte si renastere

Fragment preluat din traduceri Seth - "Experienta mortii" Sesiunea 535, 17 iunie 1970

Ce se intampla in momentul mortii? Este mult mai usor a intreba decat a raspunde. In esenta, nu exista nici un moment specific al mortii, chiar si in cazul unui accident brusc. Voi incerca sa va ofer un raspuns practic la ceea ce voi credeti ca este o intrebare practica. Pentru majoritatea oamenilor intrebarea inseamna: Ce se va intampla atunci cand nu voi mai fi fizic in viata? Ce voi simti? Voi mai fi inca eu? Emotiile care m-au impulsionat in viata vor mai continua sa faca acelasi lucru? Exista un iad sau un rai? Voi fi intampinat de zei sau demoni, dusmani sau persoane indragite? In esenta, intrebarea se reduce la: Atunci cand sunt mort, voi mai fi persoana care sunt acum, imi voi reaminti de cei care imi sunt dragi?

Exista cateva aspecte aparent impractice care au legatura cu natura vietii si a mortii, aspecte de care trebuie sa ne ocupam. Nu exista nici un punct specific, particular, indivizibil al mortii. Viata este intr-o stare de devenire, iar moartea este o parte a acestui proces. Voi sunteti in viata acum, o constiinta care se cunoaste pe sine, care straluceste de cognitie in jurul unor celule moarte sau muribunde; in viata, in timp ce atomii si moleculele corpului vostru mor si renasc. Asadar, voi sunteti in viata in mijlocul acestor morti minuscule; iar desi nu acordati o atentie prea mare, moment de moment portiuni din imaginea voastra se sting si sunt inlocuite. Intr-o anumita masura, voi sunteti in viata acum in mijlocul mortilor voastre – in viata, in ciuda multiplelor morti si renasteri care apar in interiorul corpului vostru, in termeni fizici. Daca celulele nu ar muri si nu ar fi inlocuite imaginea fizica nu ar continua sa existe, asadar acum in prezent, asa cum il cunosti, constiinta voastra fluctueaza si imaginea voastra corporala este mereu in schimbare.
Asa cum o cunoasteti voi, va puteti compara constiinta cu un licurici, deoarece desi vi se pare ca ea se manifesta in mod continuu, acest lucru nu este adevarat. Ea de asemenea fluctueaza, desi, asa cum am mentionat mai devreme, ea nu este niciodata complet nimicita. In schimb, focalizarea sa nu este atat de constanta pe cat presupuneti. Asa cum sunteti in viata in mijlocul multiplelor voastre morti minuscule, foarte des sunteti "morti" chiar in mijlocul vietii stralucitoare a constiintei voastre, desi nu intelegeti pe deplin acest fapt.
Folosesc proprii vostrii termeni aici. Asadar, prin "mort" vreau sa spun complet nefocalizat in realitatea fizica. Spus foarte simplu, constiinta voastra nu este in mod fizic in viata sau orientata fizic pentru aceeasi cantitate de timp pe cat este in mod fizic vie. Acesta afirmatie poate suna confuz, dar sper sa o clarific. Exista pulsatii de constiinta, desi s-ar putea sa nu fiti constient de ele. Luati in considerare aceasta analogie. Pentru moment, constiinta voastra este "in viata", focalizata in realitatea fizica. In momentul urmator ea este focalizata in intregime altundeva, intr-un sistem diferit de realitate. Conform modului vostru de a gandi, ea este nonvie sau "moarta". In momentul urmator este din nou "in viata", focalizata in realitatea voastra, dar voi nu esti constienti de momentul de neviata care intervine instant. Asadar, simtul vostru al continuitatii este in intregime construit din fiecare pulsatie de constiinta.
Tineti minte ca aceasta este o analogie, asadar cuvantul "instant" nu ar trebui privit ad literam. Exista ceea ce putem numi o parte de dedesubt a constiintei. In acelasi fel, atomii si moleculele exista astfel incat ei sunt "morti" sau inactivi in interiorul sistemului vostru, apoi sunt in viata sau activi, dar voi nu puteti percepe momentul in care ei nu exista. Deoarece corpurile voastre si intregul univers fizic sunt compuse din atomi si molecule, va spun ca intreaga structura exista in aceeasi maniera. Cu alte cuvinte, ea se deschide si se inchide intr-un ritm specific, sa zicem asemanator ritmului respiratiei voastre. Exista ritmuri globale, si in cadrul lor o infinitate de variatii individuale – aproape ca un metabolism cosmic. In acesti termeni, ceea ce voi numiti moarte este pur si simplu introducerea unei durate mai lungi a acelei pulsatii de care nu sunteti constienti, o pauza lunga in acea alta dimensiune.
Moartea, sa zicem a tesutului fizic, este doar o parte a procesului vietii, asa cum il cunoasteti in sistemul vostru, o parte a procesului de devenire. Si dupa cum stiti, din aceste tesuturi va aparea o noua viata. Constiinta - constiinta umana – nu este dependenta de aceste tesuturi, si totusi nu exista materie fizica care nu sa nu fie materializata de catre o parte a constiintei. De exemplu, atunci cand constiinta voastra individuala a parasit corpul, constiinta simpla a atomilor si moleculelor va ramane, si nici una dintre ele nu este anihilata. In situatia voastra prezenta, va considerati in mod arbitrar a fi dependenti de o imagine fizica data: voi va identificati cu corpul vostru.
Asa cum am mentionat mai devreme, pe toata durata vietii voastre, portiuni din acel corp mor si corpul pe care il detineti acum nu contine nici o particula de materie fizica pe care a avut-o, sa zicem cu zece ani in urma. Dragii mei cititori, corpul pe care l-ati avut acum zece ani este mort. Evident ca nu va veti simti a fi morti, fiind pe deplin capabili a citi aceasta carte cu ajutorul ochilor vostrii, ochi care sunt compusi din materie complet noua si diferita. Pupilele, pupilele "identice" pe care le detineti in momentul de fata, nu au existat acum zece ani si totusi nu pare sa existe vreo pauza in vederea voastra.
Vedeti, acest proces continua atat de lin incat nu sunteti constient de el. Pulsatiile mentionate mai devreme sunt atat de scurte in durata incat constiinta voastra trece usor peste ele, si totusi perceptia voastra fizica nu pare a umple golul atunci cand apare un ritm mai lung de pulsatie. Asadar, acesta este timpul pe care il percepeti a fi moarte. Ceea ce vreti sa stiti este ce se intampla atunci cand constiinta voastra este indreptata in afara realitatii fizice si cand pentru moment pare a nu avea nici o imagine pe care sa o poarte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

PUBLICITATE