Terapia prin arta

Termenul de "terapie" te-ar putea duce cu gandul la afectiune, la boala. Nu e neaparat vorba despre asa ceva. Chiar daca este indicata persoanelor care au suferit o anumita forma de abuz ori au fost neglijate, e la fel de potrivita pentru cei care isi doresc, pur si simplu, sa fie si mai sociabili si sa-si imbunatateasca increderea in ei insisi.
Terapia prin arta abordeaza diversele aspecte ale personalitatii prin mijloace artistice, al caror scop este sa descopere potentialul personal si sa-l foloseasca pentru dezvoltarea armonioasa a persoanei.
Art terapia foloseste arta ca maniera de exprimare personala, pentru comunicarea trairilor, pentru o explorare a interiorului in scopul cresterii si armonizarii fiintei. Dar de ce tocmai arta si nu altceva? Pentru ca arta este un domeniu important al comunicarii si exprimarii, mai ales acolo unde cuvintele dau gres ori sunt prea "mici". In terapia prin arta este mai important procesul, modul in care se desfasoara activitatea, si mai putin produsul final. De aceea, art terapia nu vizeaza aptitudinile sau talentul artistic al individului. O mazgalitura poate fi la fel de plina de semnificatii ca un tablou terminat.

Terapia prin arta contribuie la dezvoltarea personalitatii si a capacitatii de comunicare.
Un alt motiv este faptul ca arta faciliteaza creativitatea - un potential energetic extraordinar pentru fiecare dintre noi, indiferent de profesia pe care o avem. In cursul sedintelor de terapie prin arta (atat individual, cat si in grup), se desfasoara activitati de desen, pictura, sculptura, modelaj in lut, colaj, dans, muzica etc. Acestea sunt folosite atat pentru obiective specifice psihoterapiei (o mai buna autocunoastere, o comunicare mai buna, o relationare mai buna etc.), cat si pentru a contribui la dezvoltarea personalitatii si armonizarea interiorului cu mediul inconjurator. Din acest motiv, terapia prin arta este indicata deopotriva copiilor si adultilor.

A picta pentru a-ti constientiza blocajele interne, a dansa pentru a minimaliza conflictele... Creatia artistica - terapia prin arta - iti ofera acces la sentimente inabusite. Tocmai pentru ca sunt numerosi cei care ezita sa inceapa o terapie clasica sau o serie de sedinte de psihanaliza, terapia prin arta numara din ce in ce mai multi adepti.
Cum se deruleaza o sedinta?
In timpul primei sedinte de terapie prin arta, o discutie cu terapeutul ii permite pacientului sa vorbeasca despre problemele sale, despre posibilele cauze si despre incercarile sale de a depasi aceste stari. Derularea urmatoarelor sedinte variaza in functie de arta aleasa, dar urmeaza totusi acelasi obiectiv: de a dezvolta un limbaj simbolic, care sa permita accesul la sentimentele refulate, pentru ca ulterior acestea sa fie integrate. Sa luam exemplul picturii, una dintre metodele cele mai des folosite. Rolul initial al terapeutului este sa favorizeze nasterea creativitatii pacientului care, in fata unei foi albe, incepe deseori prin a spune ca nu stie sa deseneze.
Terapeutul te invata ca nu trebuie sa-ti fie teama ca te murdaresti sau ca va iesi ceva urat. Poti sa folosesti oricare dintre elementele puse la dispozitie de terapeut: vopsele (guasele sunt cele mai bune), pensule, nisip, bucati de ziar, foarfece, lipici, hartie colorata, orice...Trebuie sa te gandesti la un subiect care te preocupa: relatia cu barbatul de langa tine sau la cum sa iti depasesti timiditatea. Apoi incepi: rupi, decupezi, tai, lipesti, pictezi, arunci vopseaua pe hartie, faci tot ce iti trece prin cap. Cand ai terminat, iti privesti opera si o imbogatesti, adaugand sau eliminand din materiale.
Pentru a depasi blocajele sau inhibitiile in fata unei foi albe, anumiti terapeuti sugereaza teme: cele patru elemente, curcubeul, labirintul, semnatura etc. In toate cazurile, rolul terapeutului este sa dea un impuls creator pacientului, sa ghideze individul aratandu-i drumurile posibile. O data procesul inceput, acest rol se schimba: terapeutul va incuraja pacientul sa continue, fara sa-i judece miscarile sau formele care se repeta de la o productie la alta si care pot a fi incarcate de simboluri.
Relatia cu terapeutul
Terapeutul isi "insoteste" pacientul cu discretie prin acest proces, se multumeste ca, initial, sa observe productiile si sa isi orienteze pacientul catre o mai mare profunzime si claritate, ceea ce nu exclude complexitatea. Pentru ca nu este vorba de a se juca cu creionul pe hartie, de a desena inimioare, fluturasi, floricele sau mazgalituri de orice fel. Functia terapeutului este de a-si impinge pacientul, cu foarte multa prudenta, catre alte profunzimi. Pentru ca, abia atunci cand individul paraseste suprafata, superficialitatea, terapia poate avansa.
Recomandata tuturor?
Terapia prin arta este indicata in mod special pentru copii (in cazul lor, introspectia este dificila), dar si pentru adolescenti, deoarece acestia sunt refractari la metodele de psihoterapie clasica. In cazul adultilor, pe langa faptul ca ajuta la o mai buna cunoastere de sine, metoda este benefica persoanelor care au probleme in a se exprima verbal sau care, din contra, vorbesc cu usurinta despre sine, fara sa progreseze vreodata. Terapia prin arta da rezultate si in cazul bolnavilor care isi exprima astfel durerea, toxicomanilor, detinutilor sau persoanelor marginalizate, pentru care crearea unei opere - de orice fel - inseamna o revalorizare a propriei persoane. Este benefica si pentru persoanele in varsta, pentru care creatia raspunde, printre altele, unei nevoi de reconstructie a propriei vieti, prin retrospectiva. Terapia prin arta trebuie evitata in cazul starilor extreme: depresii profunde sau faze de excitare.

Terapia prin arta la copii

Art-terapia este un mijloc de comunicare si de evolutie dedicate copilului. Arta e un mijloc de construire a personalitatii, permite o conectare cu sine insusi. Ea dezvolta capacitatea de expresie si comunicare in relatiile interumane.

Art-terapia il ajuta pe copil sa se inteleaga pe sine, sa se elibereze de anxietatile acumulate, de tensiuni si sa dezvolte abilitati de comunicare si insertie sociala, facilitand elaborarea unor strategii de rezolvare a conflictelor. Acest tip de terapie permite copilului un timp si un loc sigur pentru a constitui, reconstitui evenimentele si pentru a le analiza. Este utila atat in cazul copiii mai mici cat si al celor mai mari, inclusiv adolescenti.

Rezultatele terapiei prin arta:
- exersarea capacitatilor de exprimare verbala si nonverbala a sentimentelor, trairilor, anxietatilor;
- consolidarea respectului fata de sine si a increderii in sine;
- antrenarea empatiei in relatiile cu ceilalti membrii ai grupului;
- dezvoltarea unor strategii personale de rezolvare a problemelor si a conflictelor intra si inter personale;
- spargerea blocajelor emotionale;
- optimizarea capacitatilor de autocunoastere si autoacceptare;
-dezvoltarea capacitatilor cognitive (memorie, atentie, gandire,etc.);
- eliberarea de tensiuni, anxietati acumulate, stres;
- inlaturarea frustrarilor acumulate si a sentimentelor negative;
- perfectionarea unor abilitati si deprinderi deja formate (pictura,colaj, joc de rol).


Mai jos sunt expuse cateva lucrari ale unor copii cu varste cuprinse intre 3-10 ani care beneficiaza de terapie prin arta.0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

PUBLICITATE