Visele constiente

Eram impreuna cu sotia mea in mijlocul unei campii. Deodata, ea si-a intins mana spre soarele care apunea. Am privit intr-acolo si m-am gândit: „Ce neobisnuit! N-am mai vazut niciodata asemenea culori.“ Apoi mi-a trecut prin minte: „Cred ca visez!“. Nicicand nu mai avusesem o perceptie atât de clara - culorile erau asa de frumoase, iar sentimentul libertatii atat de viu, incat am inceput sa alerg prin lanul acela de grau auriu, miscandu-mi mainile ca si cum as fi zburat. Am strigat cat m-au tinut puterile: „Visez! Visez!“ Brusc, imaginile au inceput sa se estompeze; cred ca din cauza emotiei. M-am desteptat imediat. Mi-era din ce in ce mai clar ce se petrecuse, mi-am trezit sotia si i-am spus: „Am reusit, am reusit!“ Am fost constient in starea de vis si niciodata n-o sa mai fiu omul dinainte. Curios, nu-i asa? - cum doar un pic din savoarea unei astfel de experiente poate influenta pe cineva atat de mult. Cred ca este din cauza sentimentului de libertate pe care l-am trait. Numai asa poti intr-adevar sa-ti dai seama ca detii controlul asupra propriului univers. (D.W., Elk River, Minnesota)

Lucruri neobisnuite, minunate si chiar imposibile se petrec frecvent in timpul experientelor onirice, dar oamenii nu-si dau seama de obicei ca aceasta se datoreaza faptului ca viseaza. Deoarece stiu ca realitatea pe care o experimenteaza este creatia propriei lor imaginatii, cei care au vise lucide pot influenta constient efectele acestora. Pot crea si transforma obiecte, oameni, situatii, universuri si chiar pe ei insisi. Conform standardelor obisnuite, ale realitatii fizice si sociale, ei sunt capabili sa faca imposibilul. Lumea experientelor onirice constiente ofera o scena mai vasta decat viata cotidiana pentru aproape orice lucru imaginabil, de la cele superficiale la cele sublime. Poti, daca ar fi sa alegi, sa iei parte la un festival saturnian, sa zbori pana la stele sau sa calatoresti catre taramuri misterioase. Te poti alatura celor care folosesc visarea lucida ca pe un instrument pentru rezolvarea anumitor probleme, pentru auto-vindecare ori pentru evolutie personala; sau poti explora ipotezele psihologiei moderne care sugereaza ca visele lucide te ajutã sa-ti descoperi identitatea esentiala - sa afli cine esti cu adevarat.
Atunci cand se antreneaza corespunzator, oamenii pot invata visarea lucida. Dupa cum multi au descoperit deja, ele pot fi utilizate constient si pentru imbunatatirea vietii de zi cu zi. Doar celor care nu sunt capabili sa distinga intre realitate si constructiile propriei lor imaginatii le recomand sa nu experimenteze acest gen de incursiune in oniric.

Majoritatea oamenilor sunt obisnuiti sa se plimbe, la modul virtual, prin visele lor, ca niste somnambuli. Dorm si nu se gandesc ca trec pe langa mii de ocazii de a fi pe de-a intregul lucizi si plini de viata. Nu numai ca ne irosim o parte insemnata din rezerva limitata a vietii noastre, dar ne mai si privam de aventuri si de lectii care ar putea sa ne imbogateasca interior. Daca ne-am putea trezi in visele noastre, experienta noastra de viata ar spori si daca am folosi aceste ore de luciditate pentru a experimenta si pentru a ne antrena mintea, am izbuti sa ne amplificam bucuria de a trai. Visarea constienta presupune efort. Motivatia este o conditie esentiala; trebuie sa doresti cu adevarat sa faci acest lucru si sa-ti rezervi suficient timp pentru el.

Visele sunt un rezervor de cunoastere si experienta. Ele sunt adesea privite ca vehicule pentru a explora realitatea. In starea de vis, corpul se odihneste, totusi vedem si auzim, ne miscam si chiar suntem capabili sa invatam.

Visele, fie ca ni le aducem aminte sau nu, adesea ne coloreaza starea de spirit cand ne trezim, uneori pentru o buna parte din zi. Asa cum efectele negative ale unui vis urat te fac sa te simti indispus, sentimentele pozitive generate de un vis care ti-a placut iti pot conferi o stare de euforie emotionala, ajutandu-te sa incepi ziua cu incredere si plin de energie. Acesta este adevarul despre visele lucide inspiratoare. Odata ce ai avut experienta realizarii faptului ca visezi si ti-ai dat seama ca posibilitatile tale sunt mult mai mari decat ai crezut, imagineaza-ti ca o realizare similara poate aparea in realitatea de zi cu zi.


Calatoria noastra nocturna

Somnul linistit este impartit in trei etape. Prima dintre acestea reprezinta o stare de tranzitie intre starea de somnolenta si cea de somn usor, caracterizata prin miscari abia perceptibile ale ochilor si vise de scurta durata, dar foarte intense, numite imagini hipnagogice (termenul este preluat din limba greaca si inseamna „care conduce la starea de somn“).

Trecerea de la etapa intai la cea de-a doua este de regula foarte rapida. Acesta este somnul propriu-zis si prezinta structuri unice ale undelor cerebrale, numite sinusoide ale somnului si complexe K. Activitatea mentala care ii corespunde este asemanatoare procesului normal de gandire, fiind orientata catre diferite aspecte ale lumii exterioare. Dupa circa 20 - 30 de minute, fiinta se cufunda intr-o stare de somn mai profund, asa-numitul somn delta, caruia ii corespund undele cerebrale lente (numite unde delta). Somnul delta nu include decat foarte putine vise. Interesant este faptul ca traditiile mistice orientale pretuiesc foarte mult somnul profund, fara vise, considerat starea in care sufletul stabileste un contact cu aspectul cel mai profund al constiintei. Swami Rama afirma: „Acesta este momentul in care lumea interioara, este patrunsa de lumina stralucitoare a constiintei universale supreme. Starea egotica ce corespunde constiintei de veghe dispare complet. Aspectele personale ale mintii necunoscute sunt temporar abandonate. Amintirile, problemele, imaginile tulburatoare sunt lasate in urma. Toate limitarile subconstientului personal se estompeaza in lumina stralucitoare a constiintei supreme.“

Dupa ce intra treptat in starea de somn delta (somnul profund fara vise), bucurandu-se de ea timp de 20 - 30 de minute, sufletul revine la etapa a doua. La circa 70 - 90 de minute dupa momentul când a adormit, intra in starea de somn REM, pentru prima oara in noaptea respectiva. Dupa 5 -10 minute de REM, rar urmate de o scurta trezire in care isi aminteste ce a visat, persoana se scufunda din nou in etapa a doua, eventual urmata de starea delta, dupa care urmeaza o noua perioada REM. Intregul ciclu dureaza tot aproximativ 90 de minute si se repeta de-a lungul intregii nopti.

Atat in perioada de invatare, cat si in cea de practica a visarii lucide, ar trebui sa retinem doua principii care guverneaza acest ciclu:
1) lungimea perioadelor REM creste pe masura ce ne apropiem de dimineata;
2) intervalele dintre perioadele REM descresc de la 20 de minute la inceputul noptii pana la circa 20 - 30 de minute, 8 ore mai târziu. In final, dupa 5 sau 6 perioade de somn cu vise, visatorul se trezeste, poate pentru a 10-a sau a 15-a oara in noaptea respectiva (toata lumea se trezeste de 10 - 15 ori, dar nu-si mai aduce aminte de acest lucru, la fel cum se intampla sa uitam de o conversatie telefonica cu cineva care ne suna la miezul noptii, trezindu-ne din somn).

Dupa ce am explicat circuitul calatoriilor nocturne ale sufletului, te intrebi probabil in care din aceste etape se petrec visele lucide. Marea majoritate a acestor vise se petrec în timpul perioadelor REM.

Memorarea viselor - Ce poti face pentru a-ti aminti visele
Exista un dicton care spune ca „totul depinde de memorie“. In ceea ce priveste visarea lucida, nimic nu este mai adevarat. De aceea, deprinderea unor modalitati care sa-ti permita reamintirea viselor este absolut necesara daca doresti sa inveti explorarea constienta a universului oniric. Dar cata vreme nu ai o memorie foarte buna, nu sunt sanse prea mari de a le experimenta. Exista doua motive pentru asta: pe de o parte, nu-ti poti aminti un vis lucid, chiar daca l-ai avea. De fapt, majoritatea oamenilor chiar au vise constiente, fara sa si le aminteasca mai tarziu. Acestea se pierd pur si simplu intre miile de experiente onirice obisnuite. Pe de alta parte, o memorie buna a viselor este absolut esentiala pentru simplul motiv ca, pentru a deveni lucid intr-un vis, e necesar sa realizezi aã este chiar un vis. Si tocmai pentru ca e vorba de un vis personal, trebuie sa fii mai intai familiarizat cu experientele onirice pe care le ai de obicei.

Orice om stie ce este un vis, dar numai la modul general. Insa nu este intotdeauna usor sa deosebim evenimentele din planul oniric de cele din viata reala. Majoritatea viselor seamana cu existenta cotidiana, cu anumite exceptii notabile. Aceste caracteristici speciale reprezinta modificari ale comportamentului din traiul obisnuit si joaca un rol cheie în recunoasterea viselor. De aceea, este absolut esential sa stii cum arata visele tale si, mai ales, ce indicii le deosebeste de realitatea comuna. Acest lucru nu poate fi realizat decat prin memorarea, notarea intr-un jurnal si investigarea acestor indicii. Inainte de a hotari sa-ti investesti timpul in metodele de inducere a viselor lucide, ar trebui sa-ti amintesti cel putin o experienta onirica in fiecare noapte. Sugestiile care urmeaza te vor ajuta sa atingi acest scop.

Primul pas catre imbunatatirea memorarii viselor este sa dormi cat mai mult. Daca esti foarte odihnit, ti-e mai usor sa ti le aduci aminte si vei accepta sa-ti sacrifici o parte din timpul noptii pentru a le nota. Alt motiv pentru a-ti prelungi perioada de somn este faptul ca visele devin din ce in ce mai lungi catre dimineata. Primul vis din timpul noptii este intotdeauna cel mai scurt, dureaza circa zece minute, in timp ce dupa opt ore de somn, perioadele de visare pot ajunge pana la o ora. In timpul unei perioade REM omul poate avea mai multe vise, delimitate de scurte momente de trezire, de care cel mai adesea nu-si mai amintente. Majoritatea cercetatorilor in domeniul oniric sunt de acord ca nimeni nu mai stie ce a visat daca nu se trezeste direct din acel vis. Daca ai un somn prea greu, potriveste ceasul desteptator la o ora cand banuiesti ca ai putea visa. Perioadele REM se succed la aproximativ 90 de minute, asa ca cele mai bune ore pentru trezire sunt cele care reprezinta multiplii de 90 de minute dupa ora de culcare. Asadar cele mai bune sunt perioadele REM dinspre partea finala a somnului; de aceea, sfatul meu este sa pui ceasul sa sune la 4 ore si 30 min, 6 ore sau 7 ore si 30 min dupa perioada de culcare.

O alta premisa esentiala pentru a putea sa-ti amintesti ce ai visat este motivatia. In cazul multor oameni, este suficient sa-si propuna acest lucru si sa reuseasca. La fel de util este sa-ti repeti ca vei avea vise frumoase si interesante. Prezenata langa pat a unui jurnal oniric si intentia de a le povesti in scris este de asemenea o autosugestie foarte utila. Cu cat iti vei nota mai multe vise, cu atat iti vei aminti mai multe. Iata in continuare cateva sugestii legate de acest jurnal. Cel mai bine este sa-ti faci obiceiul de a te intreba imediat ce te trezesti: „Ce am visat?“. Daca nu procedezi asa, uiti imediat visul, din cauza interferentei cu celelalte ganduri care-ti invadeaza mintea. Nu te clinti din pozitia in care te-ai trezit, caci miscarile corpului ingreuneaza amintirea experientelor onirice. De asemenea, nu te gandi la grijile zilnice, caci au efectul de blocare totala a procesului de rememorare. Daca nu-ti amintesti nimic, continua totusi sa-ti dai toata silinta timp de cateva minute, fara sa te misti si fara sa te lasi furat de altceva. De regula, in aceste conditii mintea incepe „sa prinda“ anumite fragmente de vis. Daca tot nu-ti revine nimic din timpul somnului, te poti intreba: „La ce ma gandeam adineauri?“ si „Ce simteam acum cateva momente?“. Examinarea gandurilor si sentimentelor ofera de multe ori indiciile necesare pentru a-ti reaminti intregul vis. Foloseste fiecare detaliu si incearca sa reconstruiesti intreaga poveste. Daca-ti apare in minte o scena, intreaba-te ce anume s-a petrecut inaintea ei, apoi inaintea acestei secvente si asa mai departe. Altfel spus, urmãreste sa retraiesti invers visul. Te asigur ca nu va trece mult pana cand vei capata o mare indemanare in reconstruirea scenariului detaliat al experientei tale onirice, pornind de la un singur fragment din memorie. Daca pentru inceput nu functioneaza, insa, straduieste-te sa-ti imaginezi un vis pe care l-ai fi putut avea, pornind de la sentimentele si gandurile actuale. Intreaba-te apoi: „Oare este posibil sa fi visat acest scenariu?“. Daca unicul lucru pe care ti-l reamintesti este o simpla stare, descrie-o in jurnalul oniric. Chiar daca atata timp cat esti inca in pat nu-ti reamintesti nimic, este posibil ca anumite evenimente de peste zi sa provoace declicul necesar. Daca este asa, noteaza-ti imediat detaliile.

La fel ca in orice domeniu, acest proces de antrenare a unei capacitati noi poate inainta lent initial. Chiar daca nu izbutesti de la bun inceput, nu te lasa descurajat. Nu exista om care sa nu progreseze prin practica. Daca poti sa tii minte cel putin un vis pe noapte, esti pregatit sa experimentezi si visarea lucidã. Probabil nu va trece mult pana cand vei reusi. Majoritatea celor care urmaresc acest scop reusesc sa patrunda consient in universul oniric. Urmarind sa devii constient in vis si invatand sa folosesti visele lucide, poti adauga mai multa constiinta, mai multa savoare vietii tale. Prin asta, iti vei mari placerea de a calatori în timpul viselor si vei aprofunda intelegerea de sine. Trezindu-te in vis, te poti trezi la viata.

Fragmente din Explorarea viselor lucide - Stephen La Berge, Howard Rheingold

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

PUBLICITATE