Principiul cauzei si efectului

Atunci cand cautam adevarul , noi cautam de fapt cauza ultima. Noi stim ca orice experienta umana reprezinta un efect. Daca ii vom putea stabili cauza si daca vom putea institui un control asupra acesteia, noi vom putea controla inclusiv efectul ei. In acest fel, experientele noastre nu vor mai fi la latitudinea sortii.

In lumea fizica exista nenumarate contraste. Exista un pol nord si un pol sud, un interior si un exterior, aspecte vizibile si aspecte invizibile, dar toate aceste expresii nu fac altceva decat sa scoata in evidenta contrastul extremelor. Cele doua extreme sunt intotdeauna relative. Ele nu reprezinta entitati separate, ci aspecte ale aceleiasi totalitati. Noi vorbim de cunoastere si ignoranta, dar ignoranta nu reprezinta altceva decat o absenta a cunoasterii.

La fel cum adevarul anihileaza eroarea si lumina anihileaza intunericul, raul dispare automat atunci cand apare binele. De aceea in lumea morala nu exista decat un singur principiu.

Daca dorim sa schimbam o forma de manifestare, noi trebuie sa schimbam polaritatea. Acesta este principiul cauzalitatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

PUBLICITATE